17 Eylül 2016 Cumartesi

Kastabala-Hierapolis

Kastabala ya gitmeye kaç kez niyetlendim hatırlamıyorum hatta en son gitme denememizde yolda yağmura yakalanmış ve arkadaşım Hidayet ile fena halde ıslanmıştık.Kısmet bu güneymiş.
Kastabala yerleşkesi Osmaniyeye en yakın tarihi kalıntı ,12 km ,fakat gitmek bir türlü kısmet olmadı.Cevdetiyeden yolumuza devam ediyoruz.
Kastabala tabelası
Kastabala yerleşkesine ulaşmak için asfalt yoldan sonra kısa bir toprak yolu geçmek gerek.
Giriş kısmında buranın tarihi ile ilgili tabela var her zaman olduğu gibi okumak isteyenler için fotoğraflıyorum.
hatta bu sefer ingilizce tabelayıda fotoğraflıyorum.(kim bilir belki bir yabancı okumak ister )
Kazı çalışmaları 2009 yılında başlanmış ki böylesine bir tarihi kalıntı için çok geç kalınmış bir tarih olduğunu düşünüyorum. Hierapolis şehrinde neler bulunduğuyla ilgili tabelada bilgi bulunmakta.
Giriş kısmında 'Sutunlu cadde 'var
Sutunlar mermerden ve yapıldığı tarih düşünüldüğünde nasıl yapıldığı ,taşındığı ve hatta sutunların nasıl üst üste konulduğu düşündürücü.Sutunlu caddenin sonunda 'Tiyatro' ya ulaşıyoruz.
Basamaklar arasına merdiven bile yapmışlar.
Görevliden aldığımız bilgiye göre kazı çalışmalarının daha üçte birlik kısmı bile tamamlanmamış.Çalışmaların yürütüldüğü kısımların üstü ise branda ile örtülmüş.
Giriş kısmında kemerleri sağlam kalmış bir yapı var ama duvarlarında bazı karalamalar yapılmış , dilimin ucunu bir çok söz geliyor ama ......
Dönüş yoluna geçiyoruz.
Bisiklet ile kazı alanına girmek yasak , giriş kısmına kilitleyebilirsiniz.Girişte bir görevli var ve saat 17:30 girişin kapatıldığını ve gece güvenlik görevlisinin geldiğini söyledi.
bu da strava kaydımız

Başka bir gezide görüşmek umuduyla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder